vrijdag 16 mei 2008

Minder intresse in beleggen bij Nederlandse huishoudens

Millward Brown heeft in het voorjaar van 2008 weer haar jaarlijks onderzoek onder particuliere beleggers uitgevoerd. Meest opvallende conclusie van het onderzoeksbureau is een afname van het aantal beleggers ten opzichte van het vorige jaar.


Het aantal huishoudens dat belegt in Nederland is met 5% gedaald ten opzichte van het vorige jaar en is daarmee terug op het niveau van 2006. 79.000 beleggers hebben, voornamelijk door de koersval van de AEX en het pessimisme over de Amerikaanse economie, de handdoek in de ring gegooid. Toch zijn er ook nieuwe toetreders op de beleggersmarkt. In het afgelopen jaar zijn iets minder dan 60.000 particulieren gestart met beleggen.



Er zijn in Nederland 1,36 miljoen huishoudens die beleggen. De meeste huishoudens kiezen voor beleggingsfondsen (43%), daarna volgen rechtstreekse beleggingen in aandelen (33%), op nummer 3 staan de derivaten (14%) en tenslotte de obligaties (9%).



Vreemd genoeg komen de gestructureerde producten niet in dit rijtje voor. Een jaar geleden heeft de Autoriteit Financiƫle Markten nog een uitgebreid onderzoek gedaan naar deze beleggingsvorm. De AFM stelde toen dat deze markt sterk groeiende was en, destijds, qua grootte ongeveer een derde was van de beleggingsfondsenmarkt. Zouden de garantiecertificaten nog geen jaar later sterk aan populariteit hebben ingeboet?



Beleggers blijken steeds meer interesse voor duurzaam beleggen aan de dag te tonen. Het aandeel duurzame beleggers is gestegen van 8% naar 12%.


Verder constateert het onderzoeksbureau dat beleggers meer op zoek gaan naar zekerheid: particulieren gaan op zoek naar dividendrendement en het aandeel spaargeld binnen de portefeuille is aanzienlijk toegenomen.



Tenslotte heeft Millward Brown gekeken naar de populariteit van indexbeleggen. Deze vorm blijft vooralsnog beperkt tot een selecte groep; ongeveer 2% belegt in indextrackers en 5% belegt in indexbeleggingsfondsen.

Geen opmerkingen: